به گزارش خبرنگار پيام گلستان به نقل از خبرگزاری مهر، معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان صبح شنبه در بازدید از خانه باقری گفت: مجموعه تاریخی باقری دربافت قدیم گرگان که بزرگترین مجموعهدر طرح پردیسان شمال کشور است، میزبان مسافران نوروزی است.
حمید عمرانی رکاوندی افزود: در این میان بافت قدیم گرگان با برخورداری از اهمیت بیشتر، جزو بافت های زنده کشور به شمار می آید، زیراهنوز این بافت محل زندگی بسیاری از اهلی این منطقه است.
وی به یکی از مهمترین بناهای موجود در بافت تاریخی گرگان اشاره و خاطرنشان کرد: مجموعه تاریخی باقری که یکیاز جاذبه های استان گلستان است، مربوط به اواخر دوره قاجار است و در سال ۸۱ در فهرست آثار تاریخی به ثبت رسیده است.
به گفته وی، خانه باقری با بیش از 150 سال قدمت، نمونه ای ارزشمند از معماری بومی مسکونی در گرگان به شمار می رود.
عمرانی رکاوندی ادامه داد: این مجموعه از ترکیب متناوب فضاهای باز و بسته و بر اساس نوعی سازماندهی مجموعه ای ساخته شده است که حیاط های تقریبا غیرهندسی و متعدد، در آن نقشی برجسته یازی می کنند.
وی یادآورشد: اگرچه در بررسی فضاهای بسته و مسقف بنا (به ویژه وقتی به صورت جز به جز در نظر گرفته شوند) هندسه و نظمی آشکار در سازماندهی و ترکیب جزرها و بازشوها به چشم می خورد، اما در نگاهی کلی به بنا و با در نظر گرفتن مجموعه فضاهای باز و بسته با هم، نقش این هندسه بسیار کمرنگ می شود و انتظامی خاصبه چشم نمی آید، این موضوع به همراه تفاوت عیان در تناسبات و فرم اجزا به کارگرفته شده در برخی نماهای داخلی و خاررجی بنا، این احتمال را قوت می بخشد که بخشهای مختلف بنا در زمان هایی متفاوت ساخته شده باشند.
وی تصریح کرد: از ویژگی های نادر بافت قدیم گرگان این است که بافت زنده است و هنوز در آن زندگی می کنند.
عمرانی گفت: طرح مرمت و احیای خانه باقری از سال 1384 شروع شده که بیش از9 ماه پژوهش و مطالعه اولیه آن پیرامون تحولات پیش از دوره پهلوی ها وقت صرف شد.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری استان گلستان یادآورشد: از جمله نکاتی که در باب معماری این بنا قابل اشاره است، همراهی و ترکیب درایتمندانه معماری برونگرا با درونگرایی کلی و غالب بنا است، این برونگرایی که حاصل نوع فرهنگ و روابط اجتماعی مردم منطقه و نیز الزامات محیطی و اقلیمی است در ارتباطات برجسته فضاهای داخلی با معابر اطراف از طریق پنجره های متعدد و نیز ایوانک های حاشیه شمالی بنا قابل مشاهده است و در برخی از این پنجره ها چشم انداز جنگل های اطراف شهر قاب گرفته شده است.