در حالی که باراک اوباما در واکنش به اظهارات دکتر احمدینژاد سخنان او را موهن و غیرقابل توجیه خوانده است و دولت امریکا تلاش میکند جبهه تبلیغاتی جدیدی را مشابه آنچه که در قضیه هولوکاست رخ داد، در واکنش به نطق رئیسجمهور کشورمان بهویژه در مورد ابهامات حادثه 11 سپتامبر ترتیب بدهد، گزارش آسوشیتدپرس از نیویورک حاکی است که این نطق سایر رهبران جهان را نیز به بیان اظهاراتی در مخالفت با اعمال تبعیض علیه ملتها و برخوردهای دوگانه تشویق کرده است.
این خبرگزاری امریکایی خبر داد از میان حدود 140 رهبر جهان که در مجمع عمومی سازمان ملل حضور دارند، دیگران نیز درمورد مسئله هسته ای در سخنان خود اشاراتی داشته اند.
جلال طالبانی، رئیس جمهور عراق گفت که بغداد اعتقاد دارد همه ملت ها حق استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای را دارند.
وی گفت: "ما بر رسیدن به یک راه حل صلح آمیز برای حل این مسئله تأکید داریم."
رئیس جمهورترکیه عبدالله گل نیز از جامعه بین الملل خواست تا برای یک خاورمیانه عاری از سلاح هی هسته ای اهتمام کنند.
آسوشیتدپرس تأکید میکند که سخنان گل می تواند باعث رنجش واشنگتن شود. آنها هر تلاشی برای مطرح کردن زرادخانه هسته ای اسرائیل را یک عامل متزلزل کننده بهویژه در دور جدید مذاکرات صلح فلسطین و اسرائیل تلقی می کنند.
چنین متصور است که اسرائیل از دهه 60 میلادی زرادخانه هسته ای قابل توجهی تدارک دیده است. آنها از اعلام خود بهعنوان یک کشور اتمی یا عضویت در انپیتی که تمامی کشورهای خاور میانه در آن عضویت دارند، خودداری می کنند.
پیش از سخنرانی اوباما، آموریم وزیر امور خارجه برزیل، بهشدت از آمریکا انتقاد کرد و گفت که اشغال عراق در سال 2003 نشانگر اعتقاد کورکورانه به گزارشهای بر مبنای اطلاعات تنظیم شده برای اهداف سیاسی بود که این رویه باید طرد شود.
آموریم به مجمع عمومی گفت: "ما باید برای همیشه استفاده گزینشی از قدرت قوانین بین الملی را ممنوع کنیم. تمام مناقشات بین المللی باید از طریق گفتگو بهصورت مسالمت آمیز حل شوند."
شیخ حمد بن خلیفه آل ثانی امیر قطر نیز انتقاد خود را به این صورت مطرح کرد: "برخورد غرب در مبارزه با تروریسم از طریق جنگ ها به امنیت، صلح یا رفاه منجر نشده است. برعکس، این جنگ ها در همه جا خرابی ایجاد کرده، میلیون ها تن را از زندگی خود دور کرده، باعث وحشت شده و میلیون ها نفر هم در اثر آن کشته شده اند."
دیگر رهبران جهان نیز از واشنگتن برای سیاست های خارجی آن، از جمله پنج دهه تحریم اقتصادی کوبا انتقاد کردند.
رئیس جمهور سریلانکا، ماهیندا راجاپاکسا گفت: "ما با تحریم های یکجانبه مخالف هستیم و آن را مردود می دانیم. این تحریم ها بر دولت ها اثر ندارند بلکه بر قسمت های آسیب پذیر جوامع موثرند."
این خبرگزاری امریکایی در بخش دیگری از گزارش نوشت که رئیس جمهور اوباما و همتای ایرانی وی محمود احمدی نژاد اتهاماتی در مورد برنامه های هسته ای کشور مقابل مطرح کردند، با این حال هر دو درهای مذاکرات را باز گذاشتند.
آسوشیتدپرس افزود احمدی نژاد ر سخنرانی روز پنجشنبه در اجلاس سالانه سران جهان، به این مسئله اشاره کرد که برخی عناصر در دولت آمریکا حملات یازده سپتامبر 2001 را برنامه ریزی کرده بودند. این سخنان باعث شد که نمایندگان آمریکا به اعتراض مجمع عمومی را ترک کنند.
به گفته یک دیپلمات اروپایی نمایندگان 27 کشور عضو اتحادیه اروپا همراه با نمایندگان استرالیاريا، زولاند نو، کانادا و کاستاریکا، بهدنبال آمریکایی ها جلسه را ترک گفتند.
مارک کورنبلو سخنگوی نمایندگی آمریکا در این نهاد بین المللی، با انتشار اطلاعیه ای ادعا کرد که احمدی نژاد تصمیم گرفت بار دیگر تئوری های توطئه و اظهارات ضد یهودی که واهی و غیرقابل قبول و غیر قابل پیش بینی هستند را مطرح کند.
انتظار می رود ایران همچنان موضوع مهم اجلاس سالانه وزیران مجمع عمومی باقی بماند.
جانشین نخست وزیر انگلستان نیک کلگ در سخنرانی که برای روز جمعه تهیه شده است، قرار بود به مجمع بگوید که وی پیشرفت در ملاقات شش کشور (آمریکا، چین، روسیه، انگلستان ، فرانسه و آلمان) برای آوردن ایران بر سر میز مذاکره، امیدوار است و از آن استقبال می کند.
وی با اظهار عصبانیت از اظهارات روشنگرانه رئیسجمهور کشورمان در این نطق می گوید: "مسئله حساس بین المللی روز گذشته تحت الشعاع اظهارات عجیب، توهین آمیز و جنجالی پرزیدنت احمدی نژاد قرار گرفت. این اظهارات بهمنظور انحراف توجهات از تعهدات ایران و جلب سرخط خبرها در رسانه ها بود. که نباید چنین شود."
آسوشیتدپرس همچنین نوشت شورای امنیت سازمان ملل، چهار دور تحریم های بازدارنده اقتصادی برای وادار ساختن ایران به تعلیق غنی سازی اورانیوم و بازگشت به مذاکرات در مورد برنامه هسته ای تردید آمیزش تصویب کرده است. ایران این مسئله را که سعی در ساخت سلاح هسته ای دارد، انکار می کند و می گوید این برنامه برای مصارف صلح آمیز از جمله تولید برق است.
در اشاره کوتاهی به این تحریم ها، احمدی نژاد گفت که پیمان انپیتی به تمامی امضا کنندگان اجازه استفاده صلح آمیز از این انرژی را می دهد.
اما وی گفت برخی اعضای شورای امنیت، انرژی هسته ای را معادل با بمب می دانند، درحالی که در همین زمان، آنها به نگهداری، گسترش و بهروز کردن زرادخانه هسته ای خود ادامه می دهند. وی افزود که ایالات متحد بودجه ای 80 میلیارد دلاری برای ساخت زرادخانه هسته ای کشورش صرف می کند.
با این حال، احمدی نژاد تأکید کرد که تهران آماده مذاکره با آمریکا، سازمان ملل، اتحادیه اروپا و دیگر نمایندگان جامعه بین الملل بر اساس "عدالت و احترام" است.
اوباما نیز در جلسه صبح پنجشنبه در مجمع عمومی سخنرانی کرد و برای شنیدن سخنان احمدی نژاد در محل مجمع نماند و سازمان ملل را ترک کرد. وی طی سخنان خود اظهار داشت که ایران تنها عضو انپیتی است که نمی تواند طبیعت صلح آمیز برنامه هسته ای کشورش را نشان بدهد.
وی گفت که آخرین دور تحریمها بدین دلیل بود که برای ایران روشن شود "قوانین بین المللی توخالی نیستند".
اوباما گفت: "آمریکا و جامعه جهانی خواستار حل اختلافات با ایران هستند و اگر ایران تمایل داشته باشد راه دیپلماسی باز است."