به گزارش گلستان نیوز به نقل از "خبرگزاری فارس" یاسر قندهاری اظهار داشت: تپه تلی از خاک نیست بلکه انباشت لایههای فرهنگی پس از هزارهها و قرنها است.
وی ادامه داد: هر زمان که به تپه مینگریم باید در برابر تاریخ خضوع کنیم، کسانی آمدند و در برابر جبر محیطی آثار مصنوعی از خود را ابداع کرده و حال عواملی چون جنگ، سیل، زلزله، خشکسالی، آتشسوزی و... این محل را تبدیل به تل خاکی کرده که تپه نامیده میشود.
این مسئول خاطرنشان کرد: قرارگیری و محل انتخابی تپهها خود حرفها برای گفتن دارد. روستای مارونکلاته که چند هزار سال سابقه و قدمت دارد، در شمال شهرستان علیآبادکتول قرار گرفته و دارای تعداد سه اثر تاریخی و باستانی به نامهای تپه قبرستان، یونستپه، تپهدنکوب است.
قندهاری ابراز داشت: این سه اثر به ترتیب دو اثر در سال 1383 به شماره ثبت 11302 و 11187 و یک اثر در سال 1390 به شماره 30652 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
سرپرست اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری علیآبادکتول به بررسیهای سطحی و گاهنگاری نسبی بر روی آثار باستانی در این روستا اشاره داشت و افزود: این بررسیها قدمت روستا را به دوره پیش از تاریخ میرساند.
وی ادامه داد: شرایط زیستی مناسب از قبیل آب فراوان، خاک مناسب، آب و هوای معتدل باعث شده روستای مارونکلاته از دوره زمان پیش از تاریخ تا به امروز پیوسته محل اسکان و استقرار انسانی باشد.
قندهاری یادآور شد: اقتصاد معیشتی مبتنی بر کشاورزی در اطراف تپهها و آثار باستانی خود زمینهساز تزلزل و تخریب محوطه است.
این مسئول در این راستا گفت: این اداره بنا بر وظایف ذاتی و به استناد مواد 560 و 563 قانونی مجازات اسلامی میکوشد که بتواند پاسدار مواریث فرهنگی باشد.
سرپرست اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری علیآبادکتول افزود: رعایت موارد حفاظتی ابلاغی از سوی میراث فرهنگی شهرستان در اطراف تپهها و رعایت حرایم تپهها میتواند کمک شایانی را برای پاسداری و حفاظت این یادمانهای تاریخی کند.
سرپرست اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری علیآبادکتول خواستار شد دوستداران میراث فرهنگی میتوانند هرگونه تحرکات سوء اعم از تخریب، تصرف، تجاوز، ساخت و ساز و حفاریهای غیرمجاز و همچنین قاچاق اشیای تاریخی در حوزه شهرستانی را به اداره میراث فرهنگی اطلاعرسانی کنند و در حفظ مواریث فرهنگی و تاریخی این استان سهیم باشند.